De Tarottuin van Niki de Saint Phalle

In 1955 bezocht Niki de Saint Phalle de stad Barcelona en raakte erg onder de indruk van de werken van Gaudi. Vooral het Parc Güell gaf haar veel inspiratie en betekende het begin van een droom om ooit een eigen park te realiseren. Tien jaar later, in 1966, ontwierp zij voor het Museum voor Moderne Kunst in Stockholm een indrukwekkende Oermoeder, genaamd HON, waar iedereen in en uit kon lopen. Het was een groots kunstwerk: 28 m lang, 9 m breed en 6 m hoog, dat in de museumzaal werd opgebouwd (met hulp van haar partner Jean Tinguely), maar na afloop van de expositie ook weer moest worden afgebroken. Het enige wat er van over is gebleven, zijn de vele foto’s, de tentoonstellingscatalogus en wat zeldzame filmbeelden. Niki’s droom van haar eigen park werd aangevuld met de wens om daarin een blijvende Oermoeder te creëren.

Het duurde nog 12 jaar voordat haar droom uitkwam. In 1978 kreeg Niki de Saint Phalle een stuk grond aangeboden in Zuid-Toscane in Italië en begon zij met het ontwerpen van de Giardino dei Tarocchi. Niki liet zij zich inspireren door de 22 kaarten van de Grote Arcana van de Tarot. Op 15 mei 1998 werd de tuin officieel geopend en daarmee was haar droom realiteit geworden! Niet alleen had zij nu haar eigen park, ook de Oermoeder was teruggekeerd. Een van haar ontwerpen (tarotkaart III de keizerin) had Niki zodanig vormgegeven dat zij er zelfs in kon wonen, wat zij ook enkele jaren heeft gedaan.

 

In Toscane schiep ik mijn plastische versie van de Tarotkaarten, die mij altijd gefascineerd hebben. Aan de Tarot heb ik een beter begrip van de spirituele wereld en de problemen van het leven te danken en ook het inzicht dat ieder probleem opgelost moet worden, zodat men nieuwe horden kan nemen, om tenslotte de innerlijke harmonie en de tuin van het Paradijs te bereiken.

Italië beschikt over fantastische tuinen zoals die van Bomarzo, ongeveer 90 km met de auto van mijn Tarottuin vandaan.  Zoals de alchemie de sleutel is tot de tuinen van Bomarzo, zo zijn de archetypen de sleutel tot mijn tuin…..

Niki de Saint Phalle, 1984

Als het leven een kaartenspel zou zijn, dan zijn we geboren zonder de regels te kennen… 
Toch moet het goed komen met de kaarten in onze hand. Is Tarot niets meer dan een kaartenspel of steekt er een filosofie achter?
Niki de Saint Phalle

WAT IS TAROT?

Tarotkaarten bestaan uit:
– Grote Arcana (22 kaarten)
– Kleine Arcana (56 kaarten)

Arcana betekent Geheim

De Tarot geeft de Geheimen van het Leven weer – de zielenreis die de Held maakt – een archetypische reis door het collectieve onbewuste. Niki de Saint Phalle heeft de 22 kaarten van de Grote Arcana uitgewerkt tot monumentale sculpturen. De archetypische wijsheid wortelt in de diepte van het collectieve onbewuste en gaat terug tot het vroegste oerbewustzijn van de mens. Daarmee kan de Tarot een middel zijn tot individuatie ofwel worden wie je in wezen bent om de woorden van Carl Gustav Jung (1875-1961) te gebruiken. 

De 22 kaarten op een rij
kaart  0: De Dwaas
kaart  1: De Magiër
kaart  2: De Hogepriesteres
kaart  3: De Keizerin
kaart  4: De Keizer
kaart  5: De Hiërofant (leraar)
kaart  6: De Geliefden (keuze)
kaart  7: De Zegewagen
kaart  8: De Gerechtigheid
kaart  9: De Kluizenaar
kaart 10: Het Rad van Fortuin
kaart 11: De Kracht
kaart 12: De Gehangene
kaart 13: De Dood
kaart 14: De Gematigdheid
kaart 15: De Duivel
kaart 16: De Toren
kaart 17: De Ster
kaart 18: De Maan
kaart 19: De Zon
kaart 20: Het Oordeel
kaart 21: De Wereld
kaart 22 = kaart 0 (de reis begint opnieuw)

Je persoonlijke levenskaart uit de Grote Arcana wordt vanuit je geboortedatum berekend.

Voorbeeld: 29 oktober 1930 (geboortedatum van Niki)

29 + 10 + 1930 = 1969, dat wordt 1 + 9 + 6 + 9 = 25
aangezien 25 een groter getal is dan 22 moet je deze nog optellen, dus 2+ 5 = 7
Dan is kaart VII in dit voorbeeld je persoonlijke levenskaart

Kaart VII = De Zegewagen

De uitleg van alle 22 kaarten volgt op termijn in mijn boek “Niki de Saint Phalle, van Nana Power tot Tarot tuin”.

Meer informatie over de Tarottuin: http://ilgiardinodeitarocchi.it/